USALI – czyli ile departamentów można zmieścić w jednym hotelu?
Strona główna » USALI – czyli ile departamentów można zmieścić w jednym hotelu?
lis
28
2021
Wyłączono
Specjalna forma prowadzenia rachunkowości, uwzględniająca specyfikę branży hotelarskiej, wyróżnia się na wielu płaszczyznach. Jedną z nich jest specjalna forma „rachunku zysków i strat”, która według USALI przyjmuje postać „Układu sprawozdania z wyników”
Zaczynając tematykę odmienności ujęcia kosztów i przychodów w USALI w stosunku do „tradycyjnego” ich przedstawienia przez rachunkowość finansową należy podkreślić istotę nazewnictwa poszczególnych treści. Warto będzie przytoczyć od razu fragment układ sprawozdania według USALI, którego poszczególne segmenty będą omawiane w kolejnych artykułach. Mamy więc wyodrębniony podział na przychody (Renenue) i koszty departamentów (Depatament Expences).
Przychody dzielimy na kilka najważniejszych grup (Pokoje, Gastronomia, Inne departamenty operacyjne, Wynajem i inne przychody)
Koszty departamentów będą wyodrębnione analogicznie do przychodów (Koszty związane z Pokojami, Gastronomią i inne departamenty operacyjne.
Dalej mamy zbiór kosztów niepodzielonych (ogólnych), takich jak koszty Administracji, Marketingu, koszty ogólne utrzymania budynku, media.
Po rozliczeniu wyżej wymienionych operacji jesteśmy na etapie zysku operacyjnego brutto, dalsze omówienie wyniku zaprezentujemy w kolejnej odsłonie.
Ze względu na sposób zbudowania powyższego sprawozdania dla przejrzystszej sprawozdawczości USALI wyróżnia się w działalności hoteli kilka departamentów (centrów) przychodów, oraz kosztów.
Departament pokoi – najważniejszy ze względu na charakter działalności hotelarskiej dotyczy kosztów, oraz przychodów ściśle związanych z wyposażeniem pokojów, wynagrodzeniem kadry sprzątającej, a także wszelkich usług jak pranie pościeli. Dzięki uzyskanemu wynikowi na tym departamencie można z łatwością sprawdzić rentowność w tym obszarze, czy też ustalić cenę za pokój w zależności od sezonu.
Departament gastronomia to drugie co do wielkości w dużej części hoteli. To dzięki prowadzonej skrupulatnie rachunkowości możemy sprawdzić zarobek na serwowanych śniadaniach, tworzyć pakiety jak na przykład B & B (bed & breakfast). Informacje o wyniku finansowym w tym obszarze pozwalają na skuteczną politykę kadrową (wynagrodzenie kelnerów, barmanów i kucharzy), towarową (zaopatrzenie zaplecza gastronomicznego) oraz określenie rentowności tego typu usług
Poza tymi, najważniejszymi departamentami, warto wyróżnić jeszcze kilka, jak np. dochód z parkingu, czy np. kasyna, jeżeli dana placówka takowe posiada. Poza departamentami przychodowo-kosztowymi są centra samych kosztów. USALI wyróżnia departament kosztów niepodzielnych, stałych, odpisy na remonty, czy koszty finansowe i amortyzacje. O szczegółowych korzyściach z prowadzenia rachunkowości każdego departamentu będziemy pisać w przyszłych tygodniach. Warto śledzić nowinki na naszej stronie i przekonać się ile możemy zyskać będąc hotelarzem mającym takie narzędzia jak rachunkowość USALI.
Każdy przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą prędzej czy później spotyka się z pojęciem rachunkowości finansowej. Ma ona charakter obligatoryjny, sformalizowany, wynikający…